Verslaafd aan liefde

 

Dit boek heb ik nog maar pas ‘ontdekt’. Het is voor mij een hele heldere beschrijving hoe je een belemmerende overtuiging aanpakt. Voor alle effectieve boeken geldt dat lezen alleen niet voldoende is, je zult ook in actie moeten komen.


In "Verslaafd aan Liefde" laat Jan Geurtz zien dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelf-afwijzing. Ik noem dat een belemmerende overtuiging. Die proberen we te compenseren door waardering van anderen, maar dat werkt averechts: het versterkt juist die fundamentele onzekerheid en afhankelijkheid. Zo ontstaat er een verslaving aan liefde, erkenning en waardering.

Met humor en praktische voorbeelden wordt een uitweg getoond uit deze vicieuze cirkel. Eenmaal ontdaan van zelf-afwijzing blijken al onze pijnlijke emoties en diepe verlangens naar waardering niet langer een obstakel, maar juist de toegangspoort naar een leven dat vrij is van beknelling en afhankelijkheid. Het boek is geschreven met een accent op liefdesrelaties. Als je daar ‘doorheen’ kunt lezen is het prima toepasbaar voor iedereen.